ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
De HygiŽnecode voor de horeca|Basisvoorwaarden Levensmiddelenafval



De HygiŽnecode voor de horeca

Basisvoorwaarden

Levensmiddelenafval

Er moeten goede voorzieningen aanwezig zijn voor het verzamelen en opslaan van afval en voedselresten. Verontreiniging van eet- en drinkwaren door afval dient te worden voorkomen.

Inleiding

Waarom is het beheersen van de levensmiddelenafvalstroom belangrijk?
Afval is een broedplaats voor ongedierte en ziekmakende bacteriŽn. Het eten en drinken kan hiermee besmet raken. Wanneer afval niet tijdig wordt verwijderd uit de bereidingsruimten, kan het afval zelf voor vervuiling van de eet- en drinkwaren zorgen.

Levensmiddelenafval Hoe kunt u dit doen
Afval verzamelen
  • Verzamel afval in hiervoor geschikte containers, zoals bijvoorbeeld afvalbakken
  • Afvalvoorzieningen verkeren in goede staat van onderhoud, zijn schoon en in principe afsluitbaar
  • Wanneer afvalvoorzieningen niet afsluitbaar zijn, moet u kunnen aantonen dat eet- en drinkwaren hierdoor niet besmet raken

Afval verwijderen
  • Verwijder afval aan het einde van de werkdag
  • Verwijder het afval vaker, als dit nodig is (bij iedere volle afvalzak)

Afvalopslag Knagend ongedierte (muizen):
  • Sla afval op in hiervoor bestemde containers
  • Sla afval op buiten het bedrijfsgebouw
  • Wanneer dit niet mogelijk is, moet afval in een aparte, afsluitbare ruimte worden opgeslagen
  • Zorg dat ongedierte en dieren niet bij het opgeslagen afval kunnen komen
  • Voorkom dat afval een bron van besmetting is voor eet- en drinkwaren



Hoe kunt u deze basisvoorwaarde bewaken

Werkwijze
  • Zorg dat afval op een goede manier wordt verzameld, verwijderd en opgeslagen.
  • Laat het opgeslagen afval regelmatig ophalen.
Aantoonbaarheid
  • Afval wordt op een correcte manier verzameld, opgeslagen en verwijderd. De hygiŽne in de bedrijfsruimten wordt niet verstoord door het verzamelde afval. De afvalopslag is ordelijk en netjes. Er is geen ongedierte aanwezig bij of in het verzamelde en opgeslagen afval.
Verbeteren
  • Als blijkt dat het verzamelen, opslaan en verwijderen van afval op een onhygiŽnische manier plaatsvindt, moeten de medewerkers (of afvalinzamelaar) daarop worden aangesproken en zonodig nieuwe of betere instructies ontvangen.
 :