ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
Horeca leerbedrijfKenwerk en het bedrijfsleven

Erkend leerbedrijf

Voordat u leerlingen mag opleiden, heeft uw bedrijf een erkenning nodig via Kenwerk. Het betekent dat u geschikt bent voor het opleiden van leerlingen

5 goede redenen om leerbedrijf te worden

  • U zorgt ervoor dat er ook in de toekomst voldoende vakmensen zijn in de horeca.
  • Uw personeel blijft op de hoogte van nieuwste ontwikkelingen en daardoor scherp. Leerlingen werken verfrissend in uw bedrijf
  • U krijgt deskundig advies op het gebied van opleidingen en personeelsbeleid. Dit straalt positief uit naar uw medewerkers
  • U toont betrokkenheid en zorg voor kwaliteit met het opleiden van leerlingen. Ook klanten waarderen dit
  • U bouwt uw netwerk uit door contacten met andere leerbedrijven in de regio. Vermelding in het register erkende leerbedrijven zorgt ervoor dat uw bedrijf gemakkelijk te vinden is.

Wat doet een leerbedrijf?

U maakt jonge mensen wegwijs in de horeca. Uw bedrijf heeft leerlingen veel te bieden: een duidelijk opleidingsbeleid, zorg voor kwaliteit en een goed arbeidsklimaat.

Een duidelijk opleidingsbeleid houdt in dat u medewerkers stimuleert om zich bij te scholen. Ook leerlingen stimuleert u in hun ontwikkeling en carrière. De leerling wordt idealiter door één leermeester gecoacht. Een goed arbeidsklimaat wil onder meer zeggen dat u arbeidstijden hanteert die rekening houden met de schooldag van de leerlingen. .

Hoe wordt u leerbedrijf?

Om leerlingen op te kunnen leiden, dient Kenwerk uw bedrijf te erkennen als leerbedrijf. Daarvoor is het nodig dat u ons laat zien dat uw bedrijf bereid en in staat is tot het opleiden van een of meerdere leerlingen.

Dat betekent dat u leerlingen bepaalde vaktechnieken, houding en gedrag kunt aanleren, in staat bent tot het overbrengen van informatie en tijd wilt vrijmaken voor de begeleiding van leerlingen. Leerbedrijf en school zijn samen verantwoordelijk voor de opleiding van de leerling.

Heeft u interesse om leerbedrijf te worden, neem dan het erkenningsreglement door en vul het formulier in. Ook kunt u contact opnemen met ons via telefoonnummer (079) 360 15 00.

Welke leerlingen kunnen in uw bedrijf werken en leren?

Uw bedrijf kan in aanmerking komen voor Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent, vmbo-, mbo- of hbo-leerlingen. Naarmate het opleidingsniveau stijgt, kan de leerling meer verantwoordelijkheid dragen en zelfstandiger werken.

Via onderstaande links leest u meer over het type leerling per opleidingsniveau. Wilt u na het lezen van deze informatie meer weten? Download dan onze brochure 'Een stagiair...dat werkt verfrissend'. Hier leest u alles over stages in het vmbo, mbo en hbo.

Kies een onderdeel:

Hoe wordt u leermeester?

Als uw bedrijf eenmaal erkend is als leerbedrijf, gaan een of meerdere medewerkers de leerling(en) begeleiden.

Om leermeester te worden, dient u minimaal een jaar relevante praktijkervaring te hebben in gelijke of soortgelijke functie als waarvoor u een leerling wilt gaan begeleiden. Indien u niet beschikt over een vakdiploma, geldt de eis dat u minimaal vier jaar* relevante werkervaring heeft in een gelijke of gelijksoortige functie als waarvoor u een leerling wilt gaan begeleiden. Voordat u als leermeester aan de slag gaat, moet u in het bezit zijn van diploma leermeester. Dit kunt u halen door een korte training te volgen waarin u leert hoe u kennis het beste kunt overdragen.

Met een diploma en een relevant vakdiploma en/of voldoende werkervaring kunt u als gediplomeerde leermeester aan de slag. Met een onderwijsbevoegdheid kunt u vrijstelling krijgen voor een leermeesterdiploma.

* voor de opleiding tot horeca-assistent is twee jaar werkervaring voldoende.

Wat kan Kenwerk voor u betekenen?

Wij ondersteunen u bij het opleiden en streven met u naar voortdurende verbetering van de opleidingskwaliteit.

Met de Kenwerk-adviseur bekijkt u hoe u het opleidingsbeleid in uw bedrijf kunt vormgeven of verbeteren. Ook kan onze adviseur u informeren over subsidiemogelijkheden, scholingsvraagstukken van medewerkers, instrumenten voor uw bedrijfsvoering en de stand van zaken in het onderwijs. Verder kan de adviseur u een advies op maat geven over al uw opleidings- en/of begeleidingsvraagstukken.

 :