ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
SC dieetDe omschrijving van het SCDiet

Het bewijzen van de effectiviteit van het Specifieke Koolhydraten Dieet bij mensen met darmontstekingen is nagenoeg onmogelijk, omdat aan dergelijke studies zeer hoge eisen gesteld worden. Meer hierover. We kunnen echter wel de theorie achter het SCDiet zeer aannemelijk maken door te verwijzen naar verschillende wetenschappelijke studies die in verschillende medische journals gepubliceerd zijn. Het betreft hier studies over het elementaire dieet. Het elementaire dieet is een kunstmatig dieet dat voorverteerde voedingsstoffen bevat. De gelijkenis van het elementaire dieet met het SCDiet is zeer groot. Zie hieronder hoe aannemelijk is te maken dat het SCDiet in bepaalde gevallen werkt:

Het elementaire dieet werkt

Er bestaat reeds een dieet, dat wanneer het gevolgd wordt door Crohn patienten, - vaak binnen een week - remissie als gevolg heeft. Remissie betekent dat alle ziekteverschijnselen verdwenen zijn.

Het elementaire dieet is met wetenschappelijke studies onderbouwd

De eerste studies dateren uit de jaren zeventig ! Raar dat uw arts u dit nooit verteld heeft. Deze studies wijzen ook uit dat het dieet effectiever is dan prednison !

Het elementaire dieet lijkt heel erg op het SCDiet

Het elementaire dieet is eigenlijk een restrictievere versie van het SCDiet. Waar bij het SCDiet alleen bepaalde koolhydraten beperkt worden, worden in het elementaire dieet ook bepaalde vetten en eiwitten beperkt. Bij het SCDiet kunt u van de verschillende koolhydraten (enkelsuikers, dubbelsuikers en suikerketens) alleen de enkelsuikers eten, oftewel de meest elementaire (ondeelbare) koolhydraten. Er is nagenoeg geen beperking op het gebied van vetten en eiwitten. Het elementaire dieet gaat hierin echter verder en hier mag u van de koolhydraten alleen de enkelsuikers, van de vetten alleen de korte-ketenvetten en van de eiwitten alleen de aminozuren. Bij het elementaire dieet worden dus alleen elementaire voedingsstoffen toegestaan.

De darmen zijn niet verantwoordelijk voor het verteren (splitsen, oftewel elementair maken) van vetten en eiwitten.

Als we het verteringsproces verder bekijken komen we tot de ontdekking dat van de drie voedselgroepen (koolhydraten, vetten en eiwitten) alleen de koolhydraten (in feite zelfs alleen de dubbelsuikers) door de darmwandcellen verteerd worden. De vetten en eiwitten worden namelijk reeds door de enzymen in de maagsappen en de sappen van de alvleesklier verteerd. Voor de koolhydraten en specifiek de disacchariden, oftewel dubbelsuikers, zijn de cellen van de darmwand nagenoeg exclusief (in het speeksel bevindt zich ook een hoeveelheid koolhydraatverteringsenzymen) verantwoordelijk. Deze vingervormige cellen (vili) in de darmwand produceren namelijk de enzymen die nodig zijn om dubbelsuikers (lactose, maltose, sucrose) te splitsen in enkelsuikers (galactose, glucose, fructose).

De darmen zijn ontstoken

Bij een patient die de ziekte van Crohn heeft is de darmwand ontstoken. Het is dus logisch om de darmen te ontzien. Net zoals u bij een ontstoken schouderspier even niet gaat tenissen. Hoe kunnen we de darmwand ontzien ? Door eerst even te herhalen wat de primaire funktie van de wand van de dunne darm is: Het verteren van koolhydraten. De darmwandcellen zijn hier verantwoordelijk voor. U zult dus begrijpen dat de ontstoken darmwandcellen niet genoeg enzymen kunnen aanmaken om de dubbelsuikers te verteren. We kunnen de darmen dus ontzien door van de koolhydraten alleen de voorverteerde enkelsuikers te eten. Deze hoeven namelijk niet verteerd te worden en kunnen direct opgenomen worden door de darmwand. De enkelsuikers bevinden zich o.a. in fruit, honing en noten.

Om de darmwand te ontzien, moeten we bepaalde groepen koolhydraten limiteren

Dit betekent: Geen dubbelsuikers of suikerketens meer eten, maar slechts de elementaire koolhydraten: Enkelsuikers. Ziehier. We zijn nu vanaf het elementaire dieet gekomen tot een minder restrictief dieet: Een dieet waarin alleen de koolhydraten elementair moeten zijn, terwijl de vetten en eiwitten ook niet-elementair gegeten mogen worden. We hebben namelijk gezien dat de (ontstoken) darmwand slechts verantwoordelijk is voor de vertering van dubbelsuikers en tevens weten we dat suikerketens (zetmelen) omgezet worden naar dubbelsuikers. Het minder restrictieve dieet heet het Specifieke Koolhydraten dieet. Met specifieke koolhydraten worden dan de enkelsuikers bedoeld. Alle dubbelsuikers (bietsuiker, rietsuiker, poedersuiker, bruine suiker en melksuiker oftewel lactose) en suikerketens (alle granen, rijst, aardappelen, mais, pasta's) zijn dus verboden bij dit dieet. Niet-elementaire eiwitten zoals vlees, vis en ei mogen echter wel volop gegeten worden, net als de niet-elementaire vetten zoals die in vlees, olijfolie, kokosolie, kaas en boter. De meeste vruchten en groenten bevatten bovendien alleen enkelsuikers en geen dubbelsuikers of suikerketens.

Meer over SC dieet... Dieet en allegie...
bron: SCDiet.nl

 :