ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
Hoe begin ik een eigen bedrijf

Een eigen bedrijf opstarten

Een bedrijf opzetten

Wanneer begin ik een bedrijf

Wanneer begin je een eigen bedrijf dat is de eerste vraag die in je opkomt.
Er zijn veel mensen die voor een baas werken, die de ambitie hebben om een eigen bedrijf te willen starten. Vaak worden deze gedachtes sterker naar mate je einddoel is berijkt of dat je niet meer verder kunt groeien. Dan ben je op het punt gekomen om eens te gaan kijken wat je mogelijkheden zijn. Of je gaat toch maar een andere baan zoeken of je wordt ondernemer.

Wat ga je doen, hoe ga je het aanpakken, stop ik gelijk met werken of blijf ik nog even een paar dagen er naast werken. Om hier achter te komen is het aan te raden een ondernemingsplan te schrijven hierover, meer in de module ondernemingsplan. Je moet weten wat de aanlooptijd van je bedrijf wordt, hoeveel geld heb ik nodig als ik gelijk stop met werken zodat, ik wel gewoon de rekeningen kan blijven betalen, voordat ik imkomsten ontvang uit mijn bedrijf.
Stop ik gelijk met werken dan moet ik een buffer hebben voor de aankomende maanden om dus de rekeningen en investeringen te kunnen betalen.

Natuurlijk zijn er in het ondernemersschap ook voor- en nadelen

Voordelen van het ondernemersschap

 • Je eigen tijd kunnen indelen
 • Jij bepaalt wat er gebeurt en niemand anders
 • Je kunt je eigen ideeën toepassen
 • Je kunt lekker thuis werken bij je familie
 • Je bent onafhankelijk maar wel volledig verantwoordelijke voor al je acties

Ook zijn er natuurlijk nadelen in het ondernemersschap

 • Je hebt zeker in het begin geen zekerheid van je inkomsten
 • Je hebt volhoudingsvermogen en discipline nodig
 • Het kan zo zijn dat je meer gaat werken dan toen je nog werknemers was zeker in de eerste 3 tot 5 jaar
 • Alles moet je zelf doen en regelen
 • Je krijgt met tegenslagen te maken
 • Alles is nieuw en onbekent

Als jij denkt deze punten aan te kunnen dan kun je er eens aan gaan denken om ondernemer te gaan worden. Denk er niet te licht over, elke misstap die je maakt kan een hele grote impact op je bedrijf hebben. De voordelen zijn leuk en aantrekkelijk, de nadelen zijn vaak te ondervangen door er goed over na te denken.

Je weet van jezelf wel of je discipline hebt, heb je dat niet dan is het af te raden om vanuit te gaan werken ook als je thuis zit moet je toch zeker minimaal 6 uurtje aan het werk. Het is erg verleidelijk om eens te zeggen vandaag even niet want, het weer is zo mooi vandaag of je vriendin vraagt je mee te gaan naar de stad. Als je thuis werkt wees er dan van overtuigt dat je de discipline kunt opbrengen om ook daadwerkelijk werk te verrichten en de leuke dingen aan de kant te zetten.

het aantal uren dat je werkt hangt natuurlijk af van wat zijn je openings tijden hoeveel personeel heb je. Moet je er constant zijn om het personeel te begeleiden of heb je een goede leiding gevende.
Zeker in het begin is het belangrijk zelf in je bedrijf te werken. Dit om een aantal belangrijke redenen;

 • Het is jou bedrijf dus jij moet weten wat er gebeurt voor als er iets mis gaat
 • Jou ideeën moeten neergezet worden als richtlijn voor je personeel
 • Je moet contacten op doen, laat je gasten weten wie je bent. Ook zul je te maken krijgen met vertegenwoordigers
 • Controleren of alles gaat zoals je het wilt

Dit zijn een aantal kleine maar hele belangrijke punten waar je aan moet moet werken zeker de eerste 3 jaar. Als je bedrijf na 3 jaar nog steeds lekker soepeltjes loopt, heb je het redelijk voor elkaar en kun je zelf iets meer rust gaan nemen maar houd je bedrijf goed in de gaten ook als je even niet aanwezig bent.

Veel werk kun je uitbestedenmaar, let er op dat je er wel iets vanaf weet want ik zeg altijd maar niemand is te vertrouwen. Voor alles wat je uitbesteed ben je ook verantwoordeijk voor en is vaak niet te verhalen bij de uitvoerder. Controleer dus regelmatig wat ze doen dan kun je op tijd corrigeren. Dit zou je een hoop geld kunnen schelen.

Je kunt het nog zo goed doen en overal aan gedacht hebben maar, er komt een tijd dat er iets niet zo gaat zoals jij het gedacht had. Je bedrijf zal ups en down hebben dat is heel normaal in het bedrijfsleven. Dit kan van verschillende factoren afhangen, slecht weer, personeels te korten, prijs stijgingen op de inkoop wel noem het maar op, dan is het belangrijk dat je met zo'n tegenslag om kunt gaan. Ondernemers lopen veel risico want wat je in 20 jaar opbouwt kan binnen een jaar ook weer afgebroken zijn.

Waar beginnende ondernemers afhaken is de sprong in het onbekende. Voorberijding is het halve werk, weet waar je aan begint. Onderzoek van te voren waar je aan gaat beginnen praat met ondernemers, leveranciers en diverse instanties. Probeer in te schatten wat de kans van slagen is en zet op een rijtje wat je moet doen om je bedrijf op te starten. Denk hierbij aan hoe ga ik beginnen, wat voor bedrijf wil ik hoe moet het eruit zien, welke producten ga ik verkopen, marketing en sales, personeel, enz....

Als je de bovenstaande punten kunt verwoorden en opschrijven dan ben je al een heel eind op weg om het onbekende te laten vervangen door het bekende, je weet dan dus wat het ondernemersschap inhoud.

Parttime ondernemen is een keuze die je maakt. Dit kan in sommige gevallen erg gunstig zijn hier wat voor- en nadelen;

Voordelen van partime ondernemen

 • Zekerheid van inkomsten
 • Je bent verzekert via werkegevr
 • je hebt iets waar je op terug kunt vallen als het mis gaat met je bedrijf

Nadelen van partime ondernemen sommige punten zullen niet voor iedereen gelden

 • Gespreidde focus
 • Na je werk ga je nog eens aan het werk voor je bedrijf
 • Je zal veel uren werken
 • Minder motivatie om voor je baas te werken
 • met tegenzin naar je werk

Als je alle voor gaande aspecten naast elkaar zet in een rijtje van voor en nadelen dan zul je een juiste keuze kunnen maken of het goed is om op dit moment een eigen bedrijf op te zetten. Als je presies weet wat het ondernemers schap inhoud, je weet wat je tegen kunt komen en het onbekende kunt wegnemen dan hoef je niet te twijfelen of je de juiste keuze maakt of niet.

 :