ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
Eenmansbedrijf

Inschrijven als eenmansbedrijf

Als je een bedrijfje start b.v. vanuit huis ben je hoogst waarschijnlijk de enigste persoon die verantwoordelijk is voor het bedrijfje. Dit is een duidelijk voorbeeld van een eenmansbedrijf. Juridisch gezien ben jij als enige verantwoordelijk te stellen voor je bedrijf.

Inschrijven is zo gebeurt bij de kamer van koophandel, hier komt eigenlijk weinig bij kijken. Je gaat naar je plaatselijke KVK kantoor (deze kun je opzoeken op KVK.nl)beantwoordt een aantal vragen en je zet je handtekening. Je bent dan ingeschreven voor 1 jaar dit moet je elk jaar verlengen kost ongeveer 50,- euro per jaar. Je krijgt iedere maand een kvk-krantje met nuttige informatie, je kunt naar seminars en bijeenkomsten die door de KVK worden georganiseerd.

Als eigenaar van een eenmansbedrijf ben je als eerder genoemt hoofd aansprakelijk voor je bedrijf. Dit houdt in dat als je schulden maakt in je bedrijf, dat je dus ook prive aansprakelijk bent. Gaat je bedrijf failliet dan is het dus goed mogelijk dat bijvoorbeeld je auto, huis, prive rekeningen en noem het maar op verkocht zullen worden om de schulden te kunnen aflossen. Juridisch gezie is het dus wel handig te weten dat er geen onderscheid is tussen prive en zakelijk vermogen.

Je betaalt belasting over de winst dit valt onder "resultaat uit onderneming" en valt onder box 1. De belasting die je hierover betaalt is te vergelijken met je salaris. Als eenmansbedrijf heb je wat belastingvoordelen. Je mag bijvoorbeeld ook personeel aannemen als er maar 1 iemand de eigenaar is.

Je kunt als beginnend ondernemer het beste beginnen als eenmans bedrijf vanwege de lage kosten, weinig verplichtingen en wat belastingvoordelen. Als je geen rare dingen doet loop je dus eigenlijk geen risico en zul je ook niet snel failliet gaan. lopen de zaken na een tijdje nog steeds goed en wil je overstappen naar een andere rechtsvorm dan is dat geen probleem. Denk wel eerst goed na voordat je overstapt naar een andere rechtsvorm zoek uit wat je presies wilt want, het zijn ingewikkelde veranderingen die soms ook met een hoop geld gepaart gaan. Wees voorbereid en neem dan de juiste keuze.

 :