ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
Opdeel techniek snijden



Opdeel techniek snijden

(snijden/tailler, couper)


Het doel

Het doel van deze opdeel techniek is een verwerkbaar product te verkrijgen. Het is het kleiner maken of in model brengen van producten. Dit doe je met behulp van bijvoorbeeld handgereedschap of snijmachines. Deze techniek doen we als producten te groot, te breed of te recht zijn. Maar soms wil je een andere vorm als bijvoorbeeld ruitjes, blokjes of rondjes dan gebruik je dus ook de techniek snijden. Deze techniek zul je gebruiken in bijvoorbeeld de productgroepen; groenten, aardappelen, vlees, vis of fruit.

Begeleidende hand en de snijdende hand

Begeleidende hand

  1. Zet je vingers gekromt als een klauw op je product
  2. Plaats je duim ACHTER je vingers
  3. Zet je hand zo dat je vingerkootjes loodrecht staan deze dien als geleiding van het mes
  4. Beweeg je vingers over het product met een lopende beweging

Snijdende hand

  1. Plaats de punt van het mes op de snijplank
  2. Til dan het mes zo hoog als dat het product is
  3. Druk het mes met een cirkelvormige beweging naar beneden
  4. Breng het mes in een snijdende beweging naar voren en trek hem weer omhoog
  5. Herhaal dit vanaf stap 1
  6. Houd het mes stevig vast aan het lemmet en houd hem recht

De verschillende vormen;

  • Blokjes (brunoise)
  • Reepjes (julienne)
  • Chinese ruit (chinoise)
  • Tranches (losanges)
  • Plakjes
 :