ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
Schoonmaak techniek schillen



Schoonmaak techniek schillen

(Schillen/Éplucher/Peler)


Het doel

Het doel van de schoonmaak techniek is het eetbaar of verder verwerkbaar maken van een product. Het is het verwijderen van de schil de buitenste laag van bijvoorbeeld groentes, aardappelen of vruchten. Dit kun je doen met klein handgereedschap of een schilmachine.

Wanneer gebruik je de techniek schillen

De techniek schillen gebruik je wanneer de buitenste laage van een product;
  • Vuil is. Veel zand aan de schil of bespoten met verdelgingsmiddelen, Bijvoorbeeld bij aardappelen of wortelen
  • Hard is. Als bijvoorbeeld bij aardappelen, appels of peren
  • Of niet eetbaar is. Als bijvoorbeeld kiwi, ananas of bieten
Je kunt hier diverse materialen voor gebruiken als beginnend kok is het aante raden niet gelijk de machines te pakken al is het natuurlijk wel lekker makkelijk en snel.
  • Dunschiller ook wel (econoom) genoemd
  • Schilmesje
  • Klein koksmes ook wel (office mes, couteau éplucher of économe)
  • Als laatste keus heb je de schilmachine

Hoe ga je te werk met deze techniek

Zachte producten

Ik neem als voorbeeld een appel ik gebruik hiervoor een schilmesje of office mesje
  1. Eerst de appel wassen
  2. Verwijder het steeltje
  3. Wip of snij het kroontje van de appel eruit met het puntje van je mesje
  4. Zet je mesje bovenop de appel met de snijzijde naar je toe.
  5. Maak een ondiepe inkerving tot net onder de schil
  6. Draai dan de appel naar je toe en volg met het mesje de draaibeweging
  7. Blijf doordraaien tot de hele schil is verwijderd van de appel
Nou dit was niet zo lastig maar toch zijn er wat aandachtspunten;
  • Was de producten voordat je ze gaat schillen om de bestrijdingsmiddelen te verwijderen, anders smeer je dit met je mesje van de schil weer op de appel
  • Schil zo dun mogelijk omdat direct onder de schil de meeste vitamines zitten en hoe minder afval hoe beter, ook zit er een koste plaatje aan maar daar later meer over.
  • Verwijder de bruine plekken en evtentueel de kurk pitjes
  • Verwerk de producten na het schillen zo snel mogelijk.
  • Producten die kunnen bederven kunnen worden bewaarde in koud water met citroensap. Let wel op dat citroen sap een zuur is die zorgt voor een chemisch garingsproces

Harde producten

Ik neem als voorbeeld een wortel die schil ik met een dunschiller
  1. Eerst de wortel wassen
  2. Neem de wortel aan het dikke uiteinde vast in je hand
  3. Houd de wortel in een beetje een schuine stand met het dikke uiteinde omhoog
  4. Plaats de dunschiller stevig tegen het dikke uiteinde van de wortel
  5. Trek dan de dunschiller van boven naar beneden van je af
  6. Draai de wortel een stukje en herhaal deze tchniek tot de hele wortel ontdaan is van de schil
  7. Verwijder de wortel uiteinde en was de wortel nogmaals
Nou dit was niet zo lastig maar toch zijn er wat aandachtspunten;
  • Was de wortel zorgvuldig voordat je ze gaat schillen om de bestrijdingsmiddelen en zand te verwijderen, anders smeer je dit met je mesje van de schil weer op de appel
  • Zorg voor stevige, hele wortelen
 :