ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
Schoonmaak techniek schoonmaken



Schoonmaak techniek schoonmaken

(Laver der produits)


Het doel

Het doel van de schoonmaak techniek is het eetbaar of verder verwerkbaar maken van een product. Het is het verwijderen van onregelmatigheden en onbruikbare delen van de volgende productgroepen groentes, aardappelen, vruchten, vis, vlees en wild. Dit is een techniek die vooraf gaat aan bijvoorbeeld de technieken wassen, panklaar maken en trancheren.

Deze techniek onderscheiden we in 2 groepen.

Plantaardige producten

  • Bruine bladeren bij bladgroentes, lofsoorten en slasoorten verwijderen
  • De bittere kern uit de witlof halen
  • Harde nerven uit de koolbladeren ritsen

Dierlijke producten

  • Huid, kop, staart, vinnen
  • Graatjes uit rauwe vissoorten als bijvoorbeeld schelvis en wijting

Hoe ga je te werk met deze techniek

Plantaardige producten

Ik neem als voorbeeld een witlof
  1. Verwijder de bruine bladeren
  2. Trek deze van de teen af
  3. Snijd de bruine voet van de teen af
  4. Nu kun je de harde kern met ronddraaiende beweging van je mesje uit de lof snijden
  5. snijd dan de punten van de lof af, deze zijn bitter

Dierlijke producten

Ik neem als voorbeeld een verse snoekbaars
  1. Snijd vanaf de anus tot direct achter de kop de buikholte van de snoekbaars voorzichtig open. Let wel op dat je niet gelijk te diep snijd dan beschadig je de ingewanden.
  2. Haal dan met één hand de ingewanden uit de buikholte
  3. De ingewanden snijd je direct achter de kop los
  4. Haal de rest van de bloedresten uit de buikholte en gooi dat gelijk weg
  5. Met koud water spoel je de buikholte even schoon
Aandachtspunten;
  • Werk zorgvuldig
  • Verwerk de producten zo snel mogelijk na het schoonmaken
 :