ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
Schoonmaak techniek wassen



Schoonmaak techniek wassen

(wassen/rincer à l'eau)


Het doel

Het doel van de schoonmaak techniek is een verwerkbaar of eetbaar product te krijgen. Het is het met de verwijderen van onbruikbare delen zoals bijvoorbeeld zand en ongedierte in ruim koud water. Deze techniek zul je gebruiken in bijvoorbeeld de productgroepen; groenten, aardappelen, rijst en peulvruchten.

Wanneer gebruik je de techniek wassen

  • Als het product vuil is door bijvoorbeeld zand, luis of ongedierte
  • Of stof voorkomend bij peulvruchten
  • Bestrijdingsmiddelen op fruit of groenten
  • Vliesjes en steentjes bij peulvruchten en rijst

Hoe ga je te werk met deze techniek

Ik neem als voorbeeld een krop sla
  1. Maak de sla schoon
  2. Pluk de sla
  3. Neem vijf maal zoveel water als de omvang van het te wassen product. In dit geval de sla
  4. Dompel de sla zonder het te kneuzen onder
  5. Beweeg de sla voorzichtig door het water
  6. Verschoon het water als deze erg vuil wordt
  7. Herhaal deze handeling tot je helder water blijft houden
  8. Laat de sla uitlekken
Aandachtspunten;
  • Let op dat je niet in de sla knijpt. Gekneuste sla wordt bruin
  • Verschoon het water regelmatig
  • Was de producten niet onnodig lang om te voorkomen dat de vitamine C wegspoelen
  • Was bladgroenten vlak voor de verwerking om verkleuring te voorkomen.
 :